Léčebná výživa - je výživa člověka v nemoci a rekonvalescenci. Je nedílnou součástí léčebné a preventivní péče a významně ovlivňuje léčebný proces.
Nutriční screening - slouží pro základní posouzení stavu výživy pacientů. Provádí ho nelékařští zdravotničtí pracovníci v rozsahu svých odborných kompetencí. Rehabilitační nemocnice se řadí mezi zdravotnická zařízení, která aktivně vyhledávají podvýživu (malnutrici) u všech hospitalizovaných pacientů a různými intervencemi minimalizuje riziko, které z podvýživy vyplývá. Cílem je snížit či odstranit malnutrici a její důsledky.
Nutriční terapeuti - jsou zdravotničtí pracovníci vyškolení pro oblast výživy ve zdravotnických zařízeních. Sestavují stravu pro všech typy diet, které se v nemocnici vyskytují, zajišťují normování stravy, konzultační činnost pro hospitalizované i ambulantní pacienty.
Provádějí hodnocení denního příjmu stravy u pacientů v malnutrici, doporučují potravinové doplňky (sipping, bílkovinné přídavky ap.), edukují pacienta i rodinu o potřebné a vhodné výživě ve spolupráci s ošetřujícím lékařem.
Nutriční tým - v kompetenci nutričního týmu je sledování výživy u hospitalizovaných pacientů, řešení připomínek pacientů i zaměstnanců k podávané stravě. Členové týmu mají právo nahlížet do zdravotní dokumentace, provádět záznamy, interní audity týkající se oblasti stravování, vyhodnocovat stav nutriční péče a navrhovat ošetřujícím lékařům doporučení k prevenci malnutrice.
Složení nutričního týmu:
Lékař = vedoucí nutričního týmu
AD HOC - Ošetřující lékař
Klinický biochemik
Nutriční terapeut
Hlavní sestra
Informace pro personál, pacienty i rodinné příslušníky o dietních opatřeních a doporučeních podají nutriční terapeutky na tel: 311 745 235, nebo na e-mailu: strava@nember.cz
Vedoucí stravovacího provozu: Petr Ťetek
Nutriční terapeutka: Johanka Šlapáková DiS